ALLAH YOLUNDA GAYRET İMANIN GÖSTERGESİDİR
"Eğer bilsen gayret ne kadar hayırlı bir iştir. Ömrünü bir dakika boşa geçirmezdin."
Her sözünde ayrı bir hikmet gizli olan Bediüzzaman Said Nursi hem çok önemli, hem de çok derin bir konuyu bu kısa sözünde çok güzel bir şekilde özetlemiştir. Allah yolunda gösterilen samimi gayretin gerçekten de Allah katındaki karşılığı büyüktür. Bunu bilen bir insan kuşkusuz Üstad'ın da dediği gibi, bir dakikasını dahi boşa harcamaz. Ancak çoğu insan bu ilimden uzak yaşamaktadır.
Müminler ise gayretin önemini kavramış, hayatının her anını Allah için bir ibadete çevirmiş insanlardır. Tüm gayretleri Allah'ı en güzel şekilde yüceltmek, O'nun dinine olabilecek en iyi şekilde hizmet edebilmek içindir. Bu amaçla, tek bir anı dahi boş geçirmek istemezler. Karşılığında istedikleri ise Allah'ın rızası, rahmeti ve cennetidir. Yedikleri yemeği Allah yolunda güç bulmak için yerler, anlattıklarını insanları Allah'ın yoluna davet için anlatır, konuştuklarını Allah'ı yüceltmek için konuşurlar. Güldüklerinde, neşelendiklerinde, güzel bir nimetle karşılaştıklarında Allah'a şükreder, güldürenin de, nimet ihsan edenin de Allah olduğunu bilirler. Bu durumda, bir insanın hayatını kapsayan fiiller, onların aynı zamanda ibadetleridir. Allah'ı hiç unutmaz, daima O'nun tecellileriyle muhatap olduklarını bilir, baktıkları her yerde O'nu görürler.
Gayret, Allah'a olan coşkun sevginin ve derin saygının, ahirete olan tarifsiz özlemin de bir göstergesidir. Gayret ne kadar çoksa, kişinin Allah'a olan bağlılığı o derece kuvvetli demektir.
Peki, Allah yolunda gösterilecek gayret nedir? İman edenler nelere gayret etmelidir? Öncelikle unutulmamalıdır ki, Allah'ın dininin düşmanı olan şeytan kimsenin Allah'a derinden bağlı, takva bir insan olmasını istemeyecektir. Bu amaç doğrultusunda insanları Allah'ın yolundan uzaklaştırmak için türlü oyunlar sergiler. İnsanlara hiç sebepsiz vesveseler verir, ibadetleri yerine getirme konusunda onları üşengeçliğe sevk eder, boş ve gereksiz işlerle onları oyalamaya çalışır. Bütün bunlar iman edenleri hizmetten ve Allah'a yakınlaşmaktan alıkoymak içindir.
Takva sahibi Müslümanlar bu oyunların hiçbirine düşmezler. Onlar şeytanın tuzaklarının tam tersi yönünde davranışlar sergilerler. Her an Allah'ın rızasını düşünen, sürekli hayır ve hasenat arayan, boş işlerden yüz çeviren, Allah yolunda hizmet için her ibadeti şeref bilen bir ahlak içinde olurlar. Gösterdikleri gayret, derin imanlarından ve kesin bilgiyle iman etmenin şevkinden kaynaklanmaktadır. Kişinin Allah yolunda bitmek bilmeyen bir gayret göstermesi, onun çok güçlü bir imana sahip olduğunu gösterir. Böyle bir imana sahip kişinin tek başına dahi kalsa yine de Allah yolunda büyük başarılar elde edeceğine Üstad Said Nursi şöyle dikkat çekmektedir:
"Bir adamın kıymeti himmeti nisbetindedir. Kimin himmeti milleti ise o kimse tek başıyla küçük bir millettir. Kimin himmeti yalnız nefsi ise o insan değil. Çünkü insanın fıtratı medenidir, ebna-yı cinsini mülahazaya mecburdur. Hayat-ı içtimaiyesi ile, hayat-ı şahsiyesi devam edebilir."
İmanı güçlü olan, din yolunda gayreti elden bırakmayan kişiye şeytan güç yetirememekte, hiçbir şekilde onu etkileyememektedir.
Görüldüğü gibi, gayretli olmanın dindeki yeri çok büyüktür. Gayretli olan, şeytanın tuzaklarına düşmeyen, güçlü olan, her an imanın şevk ve heyecanını yaşayan insanın dünya hayatında din adına yapacağı çok büyük hizmetler vardır. Ayrıca Allah için göstereceği her türlü gayret karşısında Allah'tan güzel bir ecir de umacaktır. İşlenen her salih amelin ahirette karşılığının olacağını Hz. Lokman oğluna şu şekilde söylemektedir:
"Ey oğlum, (yaptığın iş) gerçekten bir hardal tanesi ağırlığında olsa da, (bu) ister bir kaya parçasından ya da göklerde veya yer(in derinliklerinde) de bulunsa bile, Allah onu getirir (açığa çıkarır). Şüphesiz Allah, latif olandır, (her şeyden) haberdardır." (Lokman Suresi, 16)
Bediüzzaman bir başka sözünde ise dini yaşama konusunda gayret gösteren kişinin İslam'a karşı bağlılığının ve bununla doğru orantılı olarak ahlakının artacağını söylemektedir:
"Maksadın büyümesiyle himmet de büyür ve hamiyet-i İslamiyenin galeyanı ile ahlak da tekemmül eder."
Nitekim gayret, kişiyi inandığı yola, Allah'ın yoluna daha da bağlayacak, böylece dinin öngördüğü güzel ahlak özellikleri üzerinde daha çok tecelli etmeye başlayacaktır. Unutulmamalıdır ki, iman etmeye, güzel ahlak göstermeye ve Allah yolunda her an şevkli ve gayretli olmaya ihtiyacı olan insanın kendisidir. Çünkü her insan tüm yapıp ettikleriyle yapayalnız olarak, kendi başına hesaba çekilecektir.
Kuran Ahlakı Kategorisi -Dergi Yazıları-
- "TABİYYUN" HASTALIĞI
- BAŞÖRTÜSÜNE YANLIŞ ANLAMLAR VERİLMEMELİ
- BEDDİUZZAMAN'I YAKINDAN TANIMAK
- BEDDİUZZAMAN'IN MÜMİNLERE VASİYETİ; ÜMİTVAR OLUNUZ...
- BEDİÜZZAMAN'DAN GERÇEK MERHAMET ÜZERİNE BİR DERS
- BEDİÜZZAMAN'IN AİLEYE VE EĞİTİME VERDİĞİ ÖNEM
- GÜÇLÜ BİR İRADENİN ÖNEMİ
- HAYATININ HER ANIYLA MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖRNEK BİR İNSAN: BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ
- HZ. MUHAMMED'İN (SAV) GÜZEL AHLAKI İNSANLAR İÇİN EN GÜZEL ÖRNEKTİR
- İMAN EDEN İNSAN ÖFKEDEN SAKINIR
- İNSANLARDAKİ MANEVİ BOŞLUĞUN ALTINDA YATAN GERÇEK NEDEN
- KIYMETTAR BİR İBADET: TEFEKKÜR
- MANEVİ BOŞLUK İNSANI ÇOK BÜYÜK BİR YIKIMA SÜRÜKLER
- MÜBAREK RAMAZAN AYI VE DUANIN ÖNEMİ
- MÜMİN ERKEKLER VE MÜMİN KADINLAR BİRBİRLERİNİN VELİLERİDİR
- MÜMİNLERİN DEĞERLİ BİR REHBERİ: SÜNNET-İ SENİYE
- MÜMİNLERİN ÜSTÜN AHLAKI
- O, BİR "SİRAC-I HAKİKAT" (HAKİKAT NURU)DUR
- RAMAZAN AYININ VE ORUCUN HİKMETLERİ
- SONBAHARIN HİKMETLERİ ÜZERİNE
- YÜKSEK AHLAKİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKAN GENÇ NESİL BİR ÜLKENİN GELECEĞİNİN TEMİNATIDIR
- ZAHİRİ MUSİBETLER ALTINDA ÇOK TATLI NETİCELER VAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder