KURAN'DA FİRAVUN KARAKTERİ - 1
Kur'an'da Allah bir çok insan karakteri tarif etmiştir. Münafıkların konuşmaları, müslümanlara karşı tavırları, dine bakış açıları, dinin menfaatleriyle çatışan yönlerinde öne sürdükleri bahaneler, hatta bakışları dahi, ayetlerde örnekleriyle açıklanmıştır. Bunun yanısıra Kur'an'da, müşriklerin nasıl bir ahlaka sahip oldukları, dinsiz insanların sinsi yönleri, inkarcıların korkuları, hareket tarzları, dine karşı getirdikleri misaller, dindarlara attıkları iftiralar ve bunun gibi insan karakterlerini hem tavır, hem karakter, hem de zihniyet olarak tanımamızı sağlayan çok sayıda ayet mevcuttur. Bütün bu ayetler ahlakını güzelleştirmek, hatalarını düzeltmek, Allah'ın hoşnut olacağı bir kul olabilmek için samimi gayret içerisinde olan müminlere rehberlik eder. Aynı zamanda hem kendi nefislerini, hem de çevrelerindeki insanları tanımalarına vesile olur.
İnsanların birbirlerinden ayrılan özellikleri saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Konuşma üslubu, bakış şekli, mimikleri, ahlak özelikleri ve karakterinin yüzlerce farklı yönü vardır.Müslüman hiçbir özelliğin Allah'ın Kuran'da yerdiği münafıklarla ya da inkarcılarla benzemesini istemez. Bu nedenle de benzer yönlerinden arınmak için çok ciddi bir gayret sarf eder. Örneğin bir çok güzel özelliği olan bir insanın alaycı bir konuşma üslubu olduğunu varsayalım. İnkar eden insanlara has olan bu vasıf, o kişinin ahlakının bütünü etkileyecektir. Bu bir bardak suya damlatılan tek bir mürekkep damlasının bütün suyu kapkara yapmasına benzer. Bu nedenle mümin, ahlaklarının tüm detaylarıyla Kur'an'da örnek verilen peygamber ahlakına benzemesi için elinden geleni yapmalıdır. Çünkü dünya üzerindeki kusursuza en yakın ve en mükemmel insan modeli samimi müslüman modelidir.
Kur'an'da tarif edilen karakterlerden biri de "Firavun karakteri"dir. Belki siz de bu tanımlamayı ilk duyduğunuzda bir an için bunun sadece geçmiş dönemlerde Mısır'da yaşayan yöneticilere has bir karakter olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Oysa yanılıyorsunuz. Bu karakterde insanlarla günlük hayatımızda sıkça karşılaşıyoruz. Allah ayetlerde bundan binlerce sene evvel Mısır'ın yönetiminde diktatör olarak söz sahibi olan Firavun'un karakterini çok detaylı anlatmış ve müminleri bu insanın ahlakına benzer bir ahlaka sahip olmaktan men etmiştir. Günümüzde Firavun karakterini bütün olarak ya da bazı özelliklerini ayrı ayrı üzerinde barındıran yüzbinlerce, hatta milyonlarca, insan vardır. Bu nedenle size üç bölümlük dizi olarak hazırladığım bu yazıda tarif ettiğim Firavun karakterine hiç yabancılık çekmeyeceksiniz.
Televizyon programlarında, gazetelerde, işyerlerinde, alışveriş yaptığınız yerlerde, arkadaş çevrenizde ya da yoldan geçen herhangi birinde Firavun karakterinin özelliklerini taşıyan insanlarla mutlaka rastlaşıyorsunuzdur. Bu insanlar belki de Firavun'un Allah katında nasıl lanetlenmiş biri olduğunu bilmedikleri için bu ahlakı gösteriyor olabilirler. Ama önemli olan şuuru açık, Kur'an'ı ve İslamı tanıyan müminlerin bu çirkin ahlakın en ufak bir özelliğini bile yaşamamasıdır. Bunun aksi müminlerin ahirette büyük pişmanlık yaşamasına ve çok derin bir vicdan azabı çekmesine sebep olur. Aşağıda Firavun karakterinin belli başlı yönleri sıralanmıştır.
Mal ve mülkle övünmek
Firavun'un Mısır'ın en zengin kişisidir. Mısır'ın arazilerinin bir çoğu, bağlar bağçeler ve neredeyse Mısır'ın büyük bir kısmı onun ailesine ve dolayısıyla Firavun'a aittir. Bu nedenle Firavun halkının üzerinde ezici bir güce sahiptir. Aslında bütün bu zenginlik Allah'tan ona verilmiş bir nimettir. Eğer bu büyük zenginlik dinin lehine, İslama hizmet edecek şekilde ve insanların sorunlarının çözümü için kullanılırsa, bu zenginliğin sahibi için büyük bir ecir kaynağı olur. Ancak Firavun bu zenginliğin Allah'tan bir lütuf olduğunu fark edememiş, servetinin gerçek sahibini unutarak, kendisine mâl etmeye kalkmıştır. Mülkünün kendisine üstünlük kazandırdığını, kendisini ölümden koruyacağını ve (haşa) Allah'a ait olan güce bu yolla sahip olabileceğini düşünmüştür.
Bu nedenle Firavun'un karakterindeki en belirgin özellik, mülkünün kendisine kazandırdığı büyüklük hırsıdır. Fikren karşı tarafa üstün gelebilecek bir düşünce yapısına sahip olmadığı için sürekli zenginliğini gündeme getiren, bu zenginlikle karşı tarafta hayranlık uyandırmaya çalışan Firavun, bir kısım cahil insanlar üzerinde etki sahibi olmuştur. Ancak Hz. Musa'yla karşı karşıya kaldığında mal ve mülkü kendisine hiçbir şey kazandırmamıştır.Hz. Musa onu alemlerin Rabbi olan Allah'a iman etmeye davet ettiğinde, o büyüklenerek karşı çıkmış, inkarında diretmiştir. Firavun Mısır Kralı olmasına rağmen, Hz. Musa'nın karşısında çok zavallı ve küçük bir duruma düşmüş ve bir anda halkının gözündeki büyüklüğünü yitirmiştir. Firavun sahip olduğu bu ahlak nedeniyle Allah'ın suda boğduğu ve kıyamete kadar yaşayan tüm insanlara bedenini ibret vesilesi olarak tuttuğu bir insandır. Allah'ın bu şekilde ibret kıldığı bir insana karakter olarak benzeme ihtimali dahi iman edenlerin kalbine büyük bir korku verir. Çünkü mümin Allah'ın rıza göstermeyeceği bir ahlakı uyguladığında nasıl bir azapla karşılaşacağını bilir. Ancak Allah'ın azabının şiddeti üzerinde hiç düşünmeyen bir kısım insanlar, Firavun ahlakını yaşamaya devam ederler. Bu insanları uyarmak ve Firavun gibi ya da geçmişte yaşayan inkarcılar gibi bir hayat yaşamanın nasıl bir tehlike olduğunu onlara hatırlatmak müminlerin üzerine düşen bir sorumluluktur. Bu karakterin tüm özelliklerini detaylı olarak bilmek ise, bu ahlakı yaşamama yolunda atılan ilk adım olacaktır.
Kuran Ahlakı Kategorisi -Dergi Yazıları-
- "TABİYYUN" HASTALIĞI
- BAŞÖRTÜSÜNE YANLIŞ ANLAMLAR VERİLMEMELİ
- BEDDİUZZAMAN'I YAKINDAN TANIMAK
- BEDDİUZZAMAN'IN MÜMİNLERE VASİYETİ; ÜMİTVAR OLUNUZ...
- BEDİÜZZAMAN'DAN GERÇEK MERHAMET ÜZERİNE BİR DERS
- BEDİÜZZAMAN'IN AİLEYE VE EĞİTİME VERDİĞİ ÖNEM
- GÜÇLÜ BİR İRADENİN ÖNEMİ
- HAYATININ HER ANIYLA MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖRNEK BİR İNSAN: BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ
- HZ. MUHAMMED'İN (SAV) GÜZEL AHLAKI İNSANLAR İÇİN EN GÜZEL ÖRNEKTİR
- İMAN EDEN İNSAN ÖFKEDEN SAKINIR
- İNSANLARDAKİ MANEVİ BOŞLUĞUN ALTINDA YATAN GERÇEK NEDEN
- KIYMETTAR BİR İBADET: TEFEKKÜR
- MANEVİ BOŞLUK İNSANI ÇOK BÜYÜK BİR YIKIMA SÜRÜKLER
- MÜBAREK RAMAZAN AYI VE DUANIN ÖNEMİ
- MÜMİN ERKEKLER VE MÜMİN KADINLAR BİRBİRLERİNİN VELİLERİDİR
- MÜMİNLERİN DEĞERLİ BİR REHBERİ: SÜNNET-İ SENİYE
- MÜMİNLERİN ÜSTÜN AHLAKI
- O, BİR "SİRAC-I HAKİKAT" (HAKİKAT NURU)DUR
- RAMAZAN AYININ VE ORUCUN HİKMETLERİ
- SONBAHARIN HİKMETLERİ ÜZERİNE
- YÜKSEK AHLAKİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKAN GENÇ NESİL BİR ÜLKENİN GELECEĞİNİN TEMİNATIDIR
- ZAHİRİ MUSİBETLER ALTINDA ÇOK TATLI NETİCELER VAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder