13 Aralık 2008 Cumartesi

MÜMİN ERKEKLER VE MÜMİN KADINLAR BİRBİRLERİNİN VELİLERİDİR

Din kardeşliği müminler arasında çok önemli ve asla bozulmayacak bir bağ meydana getirir. Bu, her türlü kardeşliğin ötesindedir. Çünkü inananlar dünyanın imtihan için yaratılmış geçici bir mekan ve asıl hayatın da sonsuz ahiret yaşamı olduğunun, Allah'ın kendilerini her an işitip, gördüğünün ve dünya hayatında gösterdikleri tutumlar sebebiyle ahirette Allah'a hesap vereceklerinin bilincindedirler.
Bu sırlara vakıf oldukları ve yaşamlarını bu gerçeklere göre sürdürdükleri için müminlerin dünya hayatına bakışları diğer insanlardan farklıdır. Onlar her olayın Allah'ın kontrolünde olduğunu ve Allah dilemedikçe tek bir yaprağın dahi düşmediğini (En'am Suresi/59) bilirler. Allah'dan başka hiçbir şeyden korkmaz, yalnızca Allah'ı hoşnut etmek isterler. Diğer bir deyişle müminler şuurları çok açık ve gerçeklerin bilincinde olan kimselerdir. Bu özellikler tüm müminlerin birbirlerine olan sevgilerini, dostluklarını ve bağlılıklarını kat kat artırır. Bu nedenle erkek olsun kadın olsun tüm müminler kardeşlikten de öte bir yakınlık içindedirler, onlar birbirlerinin velileridirler. Allah Kuran'da müminlerin bu özelliklerini şöyle bildirir:

Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar birbirlerinin velileridirler. İyiliği emreder, kötülükten sakındırırlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler ve Allah'a ve Resûlü'ne itaat ederler. İşte Allah'ın kendilerine rahmet edeceği bunlardır. Şüphesiz, Allah, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. (Tevbe Suresi, 71)

Müminler arasındaki bu sevginin ve bağlılığın sebebini Bediüzzaman Said Nursi bir sözünde şöyle ifade eder:

"Her ikinizin Hâlıkınız bir, Mâlikiniz bir, Mabudunuz bir, Râzıkınız bir... Hem Peygamberiniz bir, dininiz bir, kıbleniz bir..." (Mektubat, 22. Mektup, s. 264)

Bediüzzaman bir başka eserinde ise müminler arasındaki muhabbeti şöyle açıklar:

"Evet mü'min olan kimse, iman ve tevhid iktizasıyla, kâinata bir mehd-i uhuvvet nazarıyla baktığı gibi; bütün mahlukatı, bilhassa insanları, bilhassa İslâmları birbiriyle bağlayan ip de, ancak uhuvvettir. Çünki iman bütün mü'minleri bir babanın cenah-ı şefkati altında yaşayan kardeşler gibi kardeş addediyor." (Mesnevi Nuriye, s.90)

Bediüzzaman'ın sözlerinde de görüldüğü gibi müminler birbirlerine kardeşlik bağıyla bağlıdırlar. Birbirlerine olan muhabbetleri de yine Allah rızası içindir. Çünkü herbirinde çeşitli mümin alametleri tecelli eder, canlarını ve mallarını Allah'ın rızasını kazanmak için satmışlardır. Tüm yaşamlarını "De ki: "Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, dirimim ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah'ındır." (Enam suresi, 162) ayeti doğrultusunda geçirirler. Allah'ın rızasını kazanmak için her türlü fedakarlığı yaparlar. Bütün bu özellikler müminlerin aralarındaki kardeşliği, muhabbeti ve saygıyı daha da güçlendirir. Hayatta oldukları sürece birbirlerini gözetir ve korurlar. Daima iyiliği emreder ve birbirlerini kötülükten men ederler. Her iki taraf da kardeşlerini Allah'ın kendilerine bir emaneti olarak görür. Bediüzzaman Said-i Nursi de bu kardeşliğin üzerinde durmuştur. Risale-i Nur külliyatındaki tespitler ışığında bu kardeşliğin önemini anlamak mümkündür. Bediüzzaman hanımları hep överek, taltif etmiş ve böylece mümin erkeklerin de mümin hanımlara karşı aynı saygı ve muhabbet içinde olmalarını sağlamıştır. Aşağıdaki sözleri bunun göstergesidir:

"Kadınlara büyük bir hürmet ve ehemmiyet ve kıymet verdiğimi hattâ şefkat cihetinde erkeklerden pek ileri olduklarından Risale-i Nur'un mühim bir esası şefkat olduğundan, bu mübarek hemşirelerimi "Muhterem Hemşirelerim" namıyla yâdediyorum. Onların samimiyet ve ihlaslarını ziyade görüyorum..." (Emirdağ Lahikası II, s.194)

"Nur'da şefkat esas olmasından, hanımlar o cihette ileridir ve Nurlara ciddî yapışıyorlar. Ben "kardeşlerim" dediğim zaman, hanım hemşirelerimi kardeşler içinde kasdederim. Bütün mektublarımda onlar dahi muhatablarımdır." (Emirdağ Lahikası I, s. 179)

Said-i Nursi'nin mümin hanımlara karşı bu şefkatli tavrı onun ardından gelen diğer müminler tarafından da örnek alınmıştır. Bediüzzaman bir risalesinde mümin hanımlara karşı hürmetsizlik yapan ve iftira atanlara karşı gösterilecek tavrı da şöyle bildirmiştir:

"... Ahlâk-ı hasene ve namus muhafazası yolunda İslâmî terbiyenin ziyasıyla nurlanan ve terbiye alan ve kadınlığın hakikî manasını ve hakikî güzelliğini yaşayışlarıyla ve giyinişleriyle ve hayatlarıyla gösteren annelerinizin ve ninelerinizin ve hemşirelerinizin namına o müfterilere, o tezyif ve tahkir savuranlara teessüfünüzü, tekdirinizi ve reddinizi bildiriniz." (Emirdağ Lahikası II, syf. 136)

Mümin erkeklerle mümin kadınların birbirlerine karşı olan sevgi, saygı ve bağlılığının, diğer bir deyişle tesanütlerinin önemine Risale-i Nur külliyatının birçok yerinde değinilmiştir. İhlasın ana düsturlarından biri tesanüttür. Her müslüman için ihlas çok önemlidir. Bediüzzaman ihlas ve tesanüt ilişkisine dikkat çekerek, bunların önemine değinmiştir:

"Rekabetsiz, tahakkümsüz, gıbtasız, ataletsiz, hakikî bir tesanüd ile, faaliyetlerini umumî maksada tevcih ederek çalışan bir fabrikanın çarkları gibi olmalısınız.... Ve saadet-i ebediyeyi netice veren ve ümmet-i Muhammediyeyi (A.S.M.) dünya ve âhirette sahil-i selâmete çıkaran bir sefine-i Rabbaniyede hizmet ettirildiğiniz için ihlasa, ittifaka, tesanüde samimiyetle sarılmalısınız...." (Lemalar, s. 399)

Şualar adlı eserinde ise Said-i Nursi tesanüd hakkında şunları söyler:

"Biliniz: En esaslı kuvvetimiz ve nokta-i istinadımız, tesanüddür. Sakın sakın bu musibetlerin verdiği asabilik cihetiyle birbirinizin kusuruna bakmayınız." (Şualar, s. 310)

Mümin erkeklerin ve mümin kadınların birbirlerine olan muhabbetlerinin bir diğer sebebi de Allah'ın bu insanlara rızasını, rahmetini ve cennetini vaat eetmiş olmasıdır. Elbette ki Allah'ın sevdiği insanları müminler de sever. Bir Kuran ayetinde Allah mümin erkeklere ve mümin kadınlara olan vaadini şöyle haber verir:

Şüphesiz, müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mü'min erkekler ve mü'min kadınlar, gönülden (Allah'a) itaat eden erkekler ve gönülden (Allah'a) itaat eden kadınlar, sadık olan erkekler ve sadık olan kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, saygıyla (Allah'tan) korkan erkekler ve saygıyla (Allah'tan) korkan kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve (ırzlarını) koruyan kadınlar, Allah'ı çokca zikreden erkekler ve (Allah'ı çokca) zikreden kadınlar; (işte) bunlar için Allah bir bağışlanma ve büyük bir ecir hazırlamıştır.(Ahzap Suresi, 35)

İşte müminlerin kendi aralarındaki muhabbetin ana sebebi budur. Çünkü Allah'ın istediği ve razı olduğu güzel ahlakı birbirlerinde görürler. Örneğin yukarıdaki Kuran ayetinde yer alan mümin özelliklerini gördükçe karşılıklı sevgileri, saygıları, bağlılıkları ve tesanüdleri artmaktadır. Dünyada kısa bir süre kalıp gideceklerini de bildikleri için her konuda yardımlaşır, birbirlerini destekler ve en önemlisi ahiretlerini düşünüp, Allah'ın rızasını en çok kazanacakları bir konuma gelebilmeleri için birbirlerine iyiliği emredip, kötülükten men eder. Gerektiğinde daha takva olmaları için birbirlerini uyarıp, korkuturlar ve Allah'ın ayetleriyle hatırlatmalarda bulunurlar.

Herkes birbirini Allah rızası için sevdiğinden karşısındaki müminin Allah'ın en çok razı olacağı ahlak ve tavır içinde olması için çabalar. Müminlerin bu sevgisi cahiliye insanlarının sevgi anlayışından çok farklıdır. Cahiliyenin aksine müminler birbirleri için her türlü zorluğu göze alır ve her türlü fedakarlığı yaparlar. Müminler arasındaki bu muhabbetin dinden uzak insanların arasındaki muhabbetten farklı olduğunu anlamak için Said-i Nursi'nin şu sözlerine bakmakta yarar vardır:

"Ehl-i gaflet ve ehl-i dünya tarzında ve nefis hesabına olan muhabbetlerin; dünyada belaları, elemleri, meşakkatleri çoktur. Safaları, lezzetleri, rahatları azdır. Meselâ: Şefkat, acz yüzünden elemli bir musibet olur. Muhabbet, firak yüzünden belalı bir hirkat olur. Lezzet, zeval yüzünden zehirli bir şerbet olur. Âhirette ise; Cenab-ı Hakk'ın hesabına olmadıkları için, ya faidesizdir veya azabdır. (Eğer harama girmiş ise.)" (Hanımlar Rehberi, s. 94)

Müminlerin sevgi ve muhabbetleri ise sahip oldukları güzel ahlaklarının bir göstergesidir.
Bediüzzaman Hazretleri üstün ahlakı ile her konuda olduğu gibi bu konuda da iman edenler için çok güzel bir örnektir. Tüm hayatı boyunca erkek talebelerinin yanı sıra "muhterem hemşirelerim", "ahiret kardeşlerim" diye hitap ettiği hanım öğrencilerine de hidayet yolunu göstermiştir. Günümüzde de pek çok Müslümanın diğer müslüman kardeşlerine karşı muhabbet duymasında, tesanüdlerinin kuvvetli olmasında Said-i Nursi'nin örnek olmak ve yol göstermek bakımından emeği büyüktür. Allah'ın hoşnutluğuna giden yol da müminler arasındaki bu şekilde bir sevgi ve muhabbetten geçmektedir.
Gönderen Busrafyz zaman: 07:00

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa
Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom)

Kuran Ahlakı Kategorisine Ait Tüm Yazılar

  • "ALLAH'IN EMRİ TAKDİR EDİLMİŞ BİR KADERDİR"
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-A-(1)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-B-(2)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-C-(3)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-D-(4)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-E-(5)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-F-(6)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-G-(7)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-H-(8)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-İ-(9)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-J-(10)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-K-(11)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-L-(12)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-M-(13)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-N-(14)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-O-(15)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-P-(16)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-Q-(17)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-R-(18)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-S-(19)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-T-(20)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-U-(21)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-V-(22)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-W-(23)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-X-(24)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-Y-(25)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-Z1-(26)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-Z2-(27)
  • "BEDİÜZZAMAN'IN GÜZEL AHLAKINDAN ÖRNEKLER"-Z3-(28)
  • ABDÜLKADİR GEYLANİ HAZRETLERİ'DEN NASİHATLER
  • ALLAH AHİRET GÜNÜ TÜM İNSANLARI DİRİLTECEKTİR
  • ALLAH ALEMLERİN RABBİDİR
  • ALLAH DUALARI KABUL EDENDİR
  • ALLAH GÖKLERİ VE YERİ YOKTAN VAREDENDİR
  • ALLAH HER YERDEDİR VE HERŞEYDEN HABERDARDIR
  • ALLAH İSRAF EDENLERİ SEVMEZ
  • ALLAH İÇİN ÇALIŞIN
  • ALLAH KATINDAKİ ÜSTÜNLÜK HİÇBİR DÜNYEVİ KISTAS İLE ÖLÇÜLEMEZ
  • ALLAH MERHAMETLİ OLANLARIN EN MERHAMETLİSİDİR - 1
  • ALLAH MERHAMETLİ OLANLARIN EN MERHAMETLİSİDİR - 2
  • ALLAH MERHAMETLİ OLANLARIN EN MERHAMETLİSİDİR - 3
  • ALLAH RAHMAN VE RAHİM OLANDIR
  • ALLAH TÜM İNSANLARI "BARIŞ YURDU"NA ÇAĞIRMAKTADIR
  • ALLAH YOLUNDA GAYRET İMANIN GÖSTERGESİDİR
  • ALLAH ZALİMLERİ SEVMEZ
  • ALLAH ZÜLCELALDİR VE HERŞEYE HAKİM OLANDIR
  • ALLAH'A İMAN EDENLERİ ENANİYETTEN ŞİDDETLE SAKINDIRIR - 1
  • ALLAH'A İMAN EDENLERİ ENANİYETTEN ŞİDDETLE SAKINDIRIR - 2
  • ALLAH'A KALPTEN VE İÇLİ BİR YAKARIŞ
  • ALLAH'A YAKLAŞTIRACAK VESİLELER ARAYIN
  • ALLAH'I GEREĞİ GİBİ TANIYAN HER DURUMDA BAHTİYARDIR
  • ALLAH'IN DİNİNE HİZMET
  • ALLAH'IN RAHMETİ HER YERİ SARIP KUŞATMIŞTIR
  • ALLAH'IN RAHMETİ HERŞEYİ SARIP KUŞATMIŞTIR
  • ALLAH'IN SEVMEDİĞİNİ BİLDİRDİĞİ ÖZELLİKLER
  • ALLAH'TAN BAŞKALARIYLA KORKUTMAYA ÇALIŞANLAR-1
  • ALLAH'TAN BAŞKALARIYLA KORKUTMAYA ÇALIŞANLAR-2
  • ALLAH, KULLARINI HER AN GÖZETLEYİP KORUYANDIR
  • AMELLERİNİZİ ALLAH İÇİN HALİS KILINIZ
  • ASIRLARDIR BEKLENEN ZAMAN: ALTINÇAĞ
  • AZİM VE KARARLILIK
  • AÇIK YÜREKLİ BİR YAKLAŞIM
  • BEDİÜZZAMAN'A GÖRE İNKAR EDENLERİN HAYATLARINDAKİ BEŞ KAYIP
  • BEDİÜZZAMAN'A GÖRE ÖLÜMDEN KORKMANIN ÜÇ SEBEBİ
  • BEDİÜZZAMAN'DAN ALLAHIN YARDIMI İLE İLGİLİ HİKMETLİ ÖRNEKLER
  • BEDİÜZZAMAN'DAN HASTALARA MANEVİ REÇETE-1
  • BEDİÜZZAMAN'DAN HASTALARA MANEVİ REÇETE-2
  • BEDİÜZZAMAN'DAN HASTALARA MANEVİ REÇETE-3
  • BEDİÜZZAMAN'DAN HİKMETLİ HATIRALAR-1
  • BEDİÜZZAMAN'DAN HİKMETLİ HATIRALAR-2
  • BEDİÜZZAMAN'DAN HİKMETLİ SÖZLER - 1
  • BEDİÜZZAMAN'DAN HİKMETLİ SÖZLER - 2
  • BEDİÜZZAMAN'DAN HİKMETLİ SÖZLER - 3
  • BEDİÜZZAMAN'DAN MÜMİNLERE DERSLER-1
  • BEDİÜZZAMAN'DAN MÜMİNLERE DERSLER-2
  • BEDİÜZZAMAN'DAN MÜMİNLERE DERSLER-3
  • BEDİÜZZAMAN'DAN MÜMİNLERE DERSLER-4
  • BEDİÜZZAMAN'IN AFYON HAPİSHANESİNDEKİ ARZUSU
  • BİLGİ: TEFEKKÜR İÇİN BİR VASITA
  • BİR İŞE BAŞLAMADAN ÖNCE "İNŞALLAH" DEMEK…
  • BİR KARŞILIK BEKLEMEDEN İYİLİKTE BULUNMAK
  • BİR MİLLET İÇİN GENÇLERİN ÖNEMİ
  • BUNDAN ELLİ SENE SONRAKİ HALİNİZ, BİR SİNEMADA GÖSTERİLSEYDİ...
  • CAHİLİYENİN ŞIMARIKLIĞINA KURAN'DAN ÖRNEKLER
  • CEHENNEMDE YAŞANAN IZDIRAP DOLU HAYAT
  • CENNET HAYATI - 1
  • CENNET HAYATI - 2
  • CENNETİ DERİN DERİN DÜŞÜNMENİN ÖNEMİ
  • CEÇEN HALKININ YAŞADIKLARI
  • COĞUNLUĞA UYMAK İNSANI DOĞRULARDAN UZAKLAŞTIRIR
  • DALALETE, FISKA, ZULME RIZA DA FISKTIR,ZULÜMDÜR, DALALETTİR
  • DERİN DÜŞÜNMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
  • DİN-İ HAK OLMAZSA DÜNYA BİR ZİNDAN OLUR…
  • DİNİ YAŞAMANIN GETİRDİĞİ GÜZELLİKLER
  • DİNSİZ BİR MİLLET YAŞAYAMAZ
  • DİNSİZ HAYAT BELADAN BAŞKA BİR ŞEY GETİRMEZ
  • DUA ASIL YURDA GİDEN BİR YOLDUR
  • DUA BİR İBADETTİR - 1
  • DUA BİR İBADETTİR - 2
  • DUYARLIKTAN YOKSUN OLANLAR
  • DÜNYA HAYATINA KARŞILIK AHİRET HAYATINI SATIN ALMAK
  • DÜNYA HAYATINDAKİ EKSİKLİKLERİN BAZI HİKMETLERİ
  • DÜNYA HAYATININ GERÇEK YÜZÜ - 1
  • DÜNYA HAYATININ GERÇEK YÜZÜ - 2
  • DÜNYA HAYATININ KARŞILIĞI OLAN SAADET SARAYLARI YA DA ZİNDANLAR
  • DÜNYA HAYATININ ZORLU YÜKÜNÜ YÜKLENENLER
  • DÜNYA İÇİN YAPILAN DÜNYADA KALIR
  • DÜNYADA GELEN SESSİZ AZAP
  • DÜNYADA YAŞANAN CEHENNEM AZABI
  • DÜNYAYA BAĞLANMAMAK
  • DÜŞÜNMENİN ÖNEMİ
  • EBEDİ SAADETİN ANAHTARI ÖLÜMÜ ÇOK DÜŞÜNMEKTİR
  • ESAS OLAN UYGULAMAKTIR
  • EVRİM TEORİSİ BİLİMSEL DEĞİLDİR
  • EVRİM TEORİSİNE NEDEN TUTKUYLA BAĞLILAR?
  • EVRİM TEORİSİNİN GEÇERSİZLİĞİNİN ANLATILMASI NEDEN ÖNEMLİDİR?
  • EY İMAN EDENLER... - 1
  • EY İMAN EDENLER... - 2
  • EY İMAN EDENLER... - 3
  • EY İMAN EDENLER... - 4
  • EY İMAN EDENLER... - 5
  • FEDAKAR BİR TAVRA HER İNSAN MUHABBET DUYAR
  • GELECEK ENDİŞESİ, HIRS VE İNAT HAKKINDA BEDİÜZZAMAN'IN TAVSİYELERİ
  • GENÇLİĞİ ZAYİ ETMEK
  • GURUR VE KİBİR ÇOK BÜYÜK BİR BELADIR
  • GÜZEL AHLAK
  • HAK BATILA ÜSTÜN GELİR
  • HAKİKİ HİZMET İMAN DAİRESİNDEDİR
  • HAKKA HİZMET YOLUNDA, İYİLER BİRBİRLERİYLE İTTİFAK ETMELİDİR
  • HALİS İMANIN NETİCESİ; DUA
  • HAMİYET-İ İSLAMİYE, NUR-U İMANDAN YANSIYIP DALGALANAN BİR ZİYADIR
  • HASEDÇİNİN HASEDİ KENDİSİNİ YAKAR
  • HASET ÖNCE HASET EDENİ EZER
  • HASMINI MAĞLUP ETMEK İSTERSEN, FENALIĞINA KARŞI İYİLİKLE KARŞILIK VER
  • HASTALIK MÜMİNE DERT DEĞİL, BELKİ DERMANDIR
  • HER İNSAN RABBİNE KARŞI SORUMLUDUR
  • HER İNSAN YERYÜZÜNDEKİ FELAKETLERDEN İBRET ALMALIDIR
  • HER OLAYI HAYRA YORMAK MÜMİN VASFIDIR
  • HERKES AHİRET İÇİN NEYİ HAZIRLADIĞINA BİR BAKSIN
  • HESABA ÇEKİLMEDEN KENDİNİZİ HESABA ÇEKİNİZ
  • HUSUMET HİÇ KİMSEYE BİR ŞEY KAZANDIRMAZ
  • HUSUMET VE ADAVET FENALIKTIR
  • İHLAS DÜSTURLARINI HATIRLAMAK VE HATIRLATMAK
  • İMAN EDENLERİN GÜZEL AHLAKLARI TÜM İNSANLIĞA ÖRNEK OLMALIDIR
  • İMAN İNSANLARI NASIL DEĞİŞTİRİR-1
  • İMAN İNSANLARI NASIL DEĞİŞTİRİR-2
  • İMAN YOLUNU SEÇMEYENLER, DÜNYADA VE AHİRETTE HÜSRANI SEÇMİŞLERDİR
  • İMANA VESİLE OLABİLECEK DÖRT HİS -1
  • İMANA VESİLE OLABİLECEK DÖRT HİS -2
  • İNANANLAR SADECE ALLAH'IN VERECEĞİ MAKAMINI İSTERLER
  • İNANÇLARININ GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK
  • İNKARCILARA İSABET EDEN AZAP ÇEŞİTLERİ - 1
  • İNKARCILARA İSABET EDEN AZAP ÇEŞİTLERİ - 2
  • İNKARCILARA İSABET EDEN AZAP ÇEŞİTLERİ - 3
  • İNKARCILARA İSABET EDEN AZAP ÇEŞİTLERİ - 4
  • İNKARCILARA İSABET EDEN AZAP ÇEŞİTLERİ - 5
  • İNKARCILARIN ALAYLARI MÜMİNLERE ZARAR VEREMEZ
  • İNSAN DÜNYA HAYATINDA BİR YOLCU HÜKMÜNDEDİR
  • İNSANI MÜKEMMELE GÖTÜREN YOL; ELEŞTİRİ
  • İNSANIN HAKİKİ ÖMRÜ BULUNDUĞU GÜNDÜR
  • İNSANLARI RİSALE-İ NURLAR'DAN UZAKLAŞTIRMAK İÇİN ÖNE SÜRÜLEN BİR İDDİAYA CEVAP
  • İSLAM İNSANLARI BARIŞA DAVET EDER
  • İYİLER VE KÖTÜLER
  • İYİLİKLER DE, KÖTÜLÜKLER DE ÖLÜM İLE BİRLİKTE YOK OLMAZ
  • KADERE İMAN EDEN BİR İNSANDA HÜZÜN OLMAZ
  • KALBİN HER YERDE VE HER AN ALLAH İLE BERABER OLMASI
  • KALPLERE SİNSİCE VESVESE VERENLER
  • KENDİSİNE HİKMET VERİLENE BÜYÜK BİR HAYIR DA VERİLMİŞTİR
  • KIYAMET GÜNÜ İNKAR EDENLERİ VE İMAN EDENLERİ BEKLEYEN İKİ FARKLI SON
  • KIYMETLİ BİR HAZİNE: DUA
  • KIYMETLİ OLAN SÖZÜN EN GÜZELİNİ SÖYLEMEKTİR
  • KURAN AHLAKINDAN BAZI GÜZELLİKLER
  • KURAN AHLAKINI ANLATMAK HER İNSANIN SORUMLULUĞUDUR...
  • KURAN HAK VE BATILI BİRBİRİNDEN AYIRMAKTADIR
  • KURAN İÇİNDE BİNLER KURAN BULUNUR Kİ, HER BİR FEYZ SAHİBİNE BİRİSİNİ VERİR
  • KURAN'DA FİRAVUN KARAKTERİ - 1
  • KURAN'DA FİRAVUN KARAKTERİ - 2
  • KURAN'DA FİRAVUN KARAKTERİ - 3
  • KURAN'DA İKRAMIN İNCELİKLERİ
  • KURAN'DA KADINA VERİLEN ÖNEM
  • KURAN, İMAN EDENLER İÇİN BİR HİDAYET REHBERİDİR
  • KURAN, SÖNMEZ VE SÖNDÜRÜLMEZ MANEVİ BİR GÜNEŞTİR
  • MÜLKÜN TEK SAHİBİ ALLAH'TIR
  • MÜMİNLER CENNETTE İZZET-İ İKRAM İÇİNDE AĞIRLANACAKLARDIR
  • MÜMİNLERİ TEŞVİK ETMENİN YOLLARI
  • MÜMİNLERİN YAŞADIKLARI GERÇEK SADAKAT VE VEFA
  • MÜSLÜMAN YÜKSEK İDEAL SAHİBİDİR
  • MÜSLÜMANIN HALİ İLE YAPTIĞI TEBLİĞ
  • MÜSLÜMANLARIN SAKINMASI GEREKEN BİR HAL; ŞIMARIKLIK
  • MÜSTAĞNİYET BÜYÜK BİR TEHLİKEDİR
  • MÜSTAĞNİYETTEN KAÇMAK
  • NEFSİN KÖTÜLÜKLERİNDEN ARINMAK ANCAK İRADE İLE MÜMKÜN OLUR
  • NEFSİNE UYAN KİŞİNİN BAŞI BELADAN KURTULMAZ
  • NETİCE ALLAH'A AİTTİR
  • NİHAİ HEDEFLERİ: İMAN EDENLERİ İNKARA GERİ DÖNDÜRMEK
  • NİMETLERE ŞÜKRETMEK-1-
  • NİMETLERE ŞÜKRETMEK-2-
  • NİMETLERİ ALLAH İÇİN SEVMEK, İNSANI GERÇEK SEVGİYE ULAŞTIRIR
  • O GÜN MÜMİNLERİ KOLAY, İNKARCILARI İSE ZORLU BİR HESAP BEKLEMEKTEDİR
  • PEYGAMBERİMİZİN AHLAKINDA İMAN EDENLER İÇİN ÇOK GÜZEL ÖRNEKLER VARDIR
  • PİŞMANLIK, MÜMİNİ DAHA YÜKSEK BİR AHLAKA GÖTÜRÜR
  • RAMAZAN AYINA GİRERKEN
  • RESULULLAH'IN ÜSTÜN AHLAKI
  • RİSALE-İ NURLARDAKİ HİKMETLERİ GÖREBİLMEK
  • SEYTAN, KURAN AHLAKININ YAŞANMASINI ENGELLEMEK İSTER
  • SEYTANIN OYUNU; TEMBELLİK
  • SEYTANIN SİNSİ YÖNTEMİ: İNSANLARI ATALETE SÜRÜKLEMEK
  • USTAD'DAN ÖNEMLİ BİR AÇIKLAMA-1-
  • USTAD'DAN ÖNEMLİ BİR AÇIKLAMA-2
  • YÜZYILLARDIR İNSANLARIN BEKLEDİĞİ ÇAĞ
  • ÖLÜM GERÇEĞİ
  • ÖLÜM İNSANIN HİÇ BEKLEMEDİĞİ BİR ANDA DA GELEBİLİR
  • ÖZÜ BİLMEK
  • ÖĞÜTLE HATIRLATMAK AKIL VE VİCDAN GEREKTİRİR

Güncel Yorumlar

Yükleniyor...

Blogger Template by Blogcrowds

Kuran Ahlakı Kategorisi -Dergi Yazıları-

  • "TABİYYUN" HASTALIĞI
  • BAŞÖRTÜSÜNE YANLIŞ ANLAMLAR VERİLMEMELİ
  • BEDDİUZZAMAN'I YAKINDAN TANIMAK
  • BEDDİUZZAMAN'IN MÜMİNLERE VASİYETİ; ÜMİTVAR OLUNUZ...
  • BEDİÜZZAMAN'DAN GERÇEK MERHAMET ÜZERİNE BİR DERS
  • BEDİÜZZAMAN'IN AİLEYE VE EĞİTİME VERDİĞİ ÖNEM
  • GÜÇLÜ BİR İRADENİN ÖNEMİ
  • HAYATININ HER ANIYLA MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖRNEK BİR İNSAN: BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ
  • HZ. MUHAMMED'İN (SAV) GÜZEL AHLAKI İNSANLAR İÇİN EN GÜZEL ÖRNEKTİR
  • İMAN EDEN İNSAN ÖFKEDEN SAKINIR
  • İNSANLARDAKİ MANEVİ BOŞLUĞUN ALTINDA YATAN GERÇEK NEDEN
  • KIYMETTAR BİR İBADET: TEFEKKÜR
  • MANEVİ BOŞLUK İNSANI ÇOK BÜYÜK BİR YIKIMA SÜRÜKLER
  • MÜBAREK RAMAZAN AYI VE DUANIN ÖNEMİ
  • MÜMİN ERKEKLER VE MÜMİN KADINLAR BİRBİRLERİNİN VELİLERİDİR
  • MÜMİNLERİN DEĞERLİ BİR REHBERİ: SÜNNET-İ SENİYE
  • MÜMİNLERİN ÜSTÜN AHLAKI
  • O, BİR "SİRAC-I HAKİKAT" (HAKİKAT NURU)DUR
  • RAMAZAN AYININ VE ORUCUN HİKMETLERİ
  • SONBAHARIN HİKMETLERİ ÜZERİNE
  • YÜKSEK AHLAKİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKAN GENÇ NESİL BİR ÜLKENİN GELECEĞİNİN TEMİNATIDIR
  • ZAHİRİ MUSİBETLER ALTINDA ÇOK TATLI NETİCELER VAR
Sayfalarımız Free Web Counter kez ziyaret edilmiştir.

Adnan Oktar'ın En Son Röportajları

Yükleniyor...