DUA BİR İBADETTİR - 2
İnsan gibi aciz ve kendisini yaratan Rabbi'ne karşı daima muhtaç olan insan için Allah'tan dua ile yardım dileyebilmek büyük bir rahmettir. Bu nedenle dua insan için önemli bir ibadettir. Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, duanın önemli bir ibadet olduğunu şöyle ifade eder:
"İnsan, nihayetsiz acziyle beraber beliyyata maruz ve hadsiz adnın hücumuna mübtela ve nihayetsiz fakriyle beraber nihayetsiz hacata giriftar ve nihayetsiz metalibe muhtaç olduğundan; vazife-i asliye-i fıtriyesi imandan sonra duadır. Dua ise esas-ı ubudiyettir." (Sözler, s.330)
Bu nedenle, Kuran'da Allah'ın dua ilgili ayetleri üzerinde düşünmek gerekir.
Küfre bela için edilen dua...
"...Rabbimiz, mallarını yerin dibine geçir ve onların kalplerinin üzerini şiddetle bağla; onlar acı azabı görecekleri zamana kadar iman etmeyecekler." (Yunus Suresi, 88)
Bu ayet Hz. Musa'nın Firavun ve onun taraftarları için ettiği dualardan bir örnektir. Hz. Musa'nın bu duası bizlere, dine düşman olan, müminlere tuzak kuran, insanlara zulmeden inkarıcılara karşı nasıl dua edilmesi gerektiğini gösteren ayetlerden biridir. Hz. Nuh ise inkarcılara karşı Allah'a şöyle dua etmiştir:
Nuh "Rabbim, yeryüzünde kafirlerden yurt edinen hiç kimseyi bırakma." dedi.
"Çünkü Sen onları bırakacak olursan, Senin kullarını şaşırtıp-saptırırlar ve onlar, kötülükten sınırı aşan (facir'den) kafirden başkasını doğurmazlar. Rabbim, beni, annemi, babamı, mü'min olarak evime gireni, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla. Zalimlere yıkımdan başkasını arttırma." (Nuh Suresi, 26-28)
Sabah akşam dua...
"Sen de sabah akşam O'nun rızasını isteyerek Rablerine dua edenlerle birlikte sabret. Dünya hayatının (aldatıcı) süsünü isteyerek gözlerini onlardan kaydırma. Kalbini bizi zikretmekten gaflete düşürdüğümüz, kendi 'istek ve tutkularına (hevasına)' uyan ve işinde aşırılığa gidene itaat etme." (Kehf Suresi, 28)
Duanın belli bir vakti, yeri veya şekli yoktur. Kehf Suresi'ndeki ayette de bildirildiği gibi, müminler "sabah akşam", yani her an Allah'a yakarırlar. Örneğin bir iş üzerindeyken Allah'ın işlerini kolaylaştırmasını isterler. Bir yerde bir konuşma yapacakları zaman Allah'tan hikmet ve anlatım çarpıcılığı isterler. Allah'a karşı aciz olduklarını, Allah dilemedikçe hiçbir şeye güç yetiremeyeceklerini bilen müminler, her işlerinde Allah'ın yardımını dilerler.
Dini Allah'a has kılarak edilen dua..
Dini yalnızca Allah'a has kılarak edilen dua, herşeyin ve herkesin tek İlahına seslenildiğini bilerek yapılan duadır. Müminler Allah'ı tek bir ilah olarak tanır ve kaniattaki tüm gücün Allah'a ait olduğunu bilerek ona yönelirler. Allah'tan başka bir ilah tanımaz ve Allah'tan başka hiç bir varlıktan medet ummazlar. Kendilerini duyabilecek, onlara yardım edebilecek, isteklerini karşılayabilecek, kendileri için hayırlı olanı bilecek ve duaya icabet edebilecek tek gücün Allah olduğunu bilerek O'na seslenirler. Allah böyle bir samimiyetle yapılan duaya icabet edeceği vaadini verir:
"De ki: "Rabbim adaletle davranmayı emretti. Her mescid yanında (secde yerinde) yüzlerinizi (O'na) doğrultun ve dini yalnız kendisine has kılarak O'na dua edin. "Başlangıçta sizi yarattığı" gibi döneceksiniz." (Araf Suresi, 29)
Allah'ın elçilerinden bazılarının duaları…
Hz. İbrahim'in duası:
"Rabbim, bana hüküm (ve hikmet) bağışla ve beni salih olanlara kat; Sonra gelecekler arasında bana bir doğruluk dili (lisan-ı sıdk) ver. Beni nimetlerle-donatılmış cennetin mirasçılarından kıl, babamı da bağışla, çünkü o şaşırıp sapanlardandır. Ve beni (insanların) diriltilecekleri gün küçük düşürme, 'malın da, çocukların da bir yarar sağlayamadığı günde." (Şuara Suresi, 83-88)
Hz. Süleyman'ın duaları:
"…Rabbim, bana, anne ve babama verdiğin nimete şükretmemi ve hoşnut olacağın salih bir amelde bulunmamı ilham et ve beni rahmetinle salih kulların arasına kat." (Neml Suresi, 19)
"Rabbim, beni bağışla ve benden sonra hiç kimseye nasib olmayan bir mülkü bana armağan et. Şüphesiz sen, karşılıksız armağan edensin."(Sad Suresi, 35)
Hz. Zekeriya'nın duası:
"…Rabbim, şüphesiz benim kemiklerim gevşedi ve baş, yaşlılık aleviyle tutuştu; ben sana dua etmekle mutsuz olmadım." (Meryem Suresi, 4)
Meleklerin müminler için duaları:
"Arş'ı yüklenmekte olanlar ve çevresinde bulunanlar, Rablerini hamd ile tesbih etmekte, O'na iman etmekte ve iman edenlere mağfiret dilemektedirler: "Rabbimiz, rahmet ve ilim bakımından her şeyi kuşatıp-sardın, tevbe edenler ve senin yoluna tabi olanlara mağfiret et ve onları cehennem azabından koru. Rabbimiz, onları Adn cennetlerine sok ki onlara (bunu) va'dettin; babalarından, eşlerinden ve soylarından salih olanları da. Gerçekten Sen, üstün ve güçlü olansın, hüküm ve hikmet sahibisin. Ve onları kötülüklerden koru. O gün Sen, kimi kötülüklerden korumuşsan, gerçekten ona rahmet etmişsin. İşte büyük 'kurtuluş ve mutluluk' budur." (Mümin Suresi, 7-9)
Kuran Ahlakı Kategorisi -Dergi Yazıları-
- "TABİYYUN" HASTALIĞI
- BAŞÖRTÜSÜNE YANLIŞ ANLAMLAR VERİLMEMELİ
- BEDDİUZZAMAN'I YAKINDAN TANIMAK
- BEDDİUZZAMAN'IN MÜMİNLERE VASİYETİ; ÜMİTVAR OLUNUZ...
- BEDİÜZZAMAN'DAN GERÇEK MERHAMET ÜZERİNE BİR DERS
- BEDİÜZZAMAN'IN AİLEYE VE EĞİTİME VERDİĞİ ÖNEM
- GÜÇLÜ BİR İRADENİN ÖNEMİ
- HAYATININ HER ANIYLA MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖRNEK BİR İNSAN: BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ
- HZ. MUHAMMED'İN (SAV) GÜZEL AHLAKI İNSANLAR İÇİN EN GÜZEL ÖRNEKTİR
- İMAN EDEN İNSAN ÖFKEDEN SAKINIR
- İNSANLARDAKİ MANEVİ BOŞLUĞUN ALTINDA YATAN GERÇEK NEDEN
- KIYMETTAR BİR İBADET: TEFEKKÜR
- MANEVİ BOŞLUK İNSANI ÇOK BÜYÜK BİR YIKIMA SÜRÜKLER
- MÜBAREK RAMAZAN AYI VE DUANIN ÖNEMİ
- MÜMİN ERKEKLER VE MÜMİN KADINLAR BİRBİRLERİNİN VELİLERİDİR
- MÜMİNLERİN DEĞERLİ BİR REHBERİ: SÜNNET-İ SENİYE
- MÜMİNLERİN ÜSTÜN AHLAKI
- O, BİR "SİRAC-I HAKİKAT" (HAKİKAT NURU)DUR
- RAMAZAN AYININ VE ORUCUN HİKMETLERİ
- SONBAHARIN HİKMETLERİ ÜZERİNE
- YÜKSEK AHLAKİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKAN GENÇ NESİL BİR ÜLKENİN GELECEĞİNİN TEMİNATIDIR
- ZAHİRİ MUSİBETLER ALTINDA ÇOK TATLI NETİCELER VAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder