AZİM VE KARARLILIK
Toplumların kalkınmasındaki en büyük etkenlerden biri kuşkusuz onu oluşturan insanların gelişmiş şahsiyetleridir. Olgun, medeni bir şahsiyete sahip bir insan hem kendisi, hem de içinde bulunduğu toplum başta olmak üzere tüm insanlığa son derece faydalı olacaktır. Nitekim devleti ve milleti adına büyük hedefler peşinde olup onların çıkarlarını sonuna kadar koruyan, iyiliği amaç edinmiş ve bunda yüksek bir irade ve sabıra haiz, üzerine düşen her türlü sorumluluğu taşımaya ve her vazifeyi yerine getirmeye hazır olan insanların, içinde bulundukları toplumu her zaman daha da ileriye götürecekleri aşikardır. Bu da ancak "hayat boyu iyi ve doğru olanda irade gösterme" düsturunu kendine ilke edinmekle mümkündür. Ve şunun da mutlaka bilinmesi gerekmektedir ki, sayılan özelliklerin tek bir kilit noktası vardır: "Sağlam bir iman".
Sürekli olarak iyilik ve hayır işlemenin ve bunda sağlam bir kararlılık göstermenin tek yolu, hakiki imandır. Kişi ancak hayat boyu sürecek kuvvetli bir iman ve daimi bir Allah korkusu ile niyetinde, fikrinde ve amellerinde kararlılık elde edebilir. Herşeyi açıklayan, her türlü bilgiyi içeren ve insanlara doğruları ileten Kur'an, makbul olan davranışın da bu olduğuna şöyle işaret ediyor:
"Allah, hidayet bulanlara hidayeti arttırır. Sürekli olan salih davranışlar, Rabbinin katında sevap bakımından daha hayırlı, varılacak sonuç bakımından da daha hayırlıdır." (Meryem Suresi, 76)
İman ve takva sahibi olan kişi, aklını daima hizmet için yoracaktır. Ve hizmetin ne olduğunu da yine aydınlatıcı, yol gösterici gerçek rehber olan Kuran'da bulabilmektedir. Bu doğrultuda hizmet, Allah yolunda gösterilen her türlü ciddi çabadır. Bunun için bir yoksulu doyurmak, yetim olana, yolda kalmışa yardım etmek, infak etmek, Allah'ın dininin tebliği için çaba göstermek, akıl yürütmek, inkarcılara karşı tedbirli olmak, onların tuzaklarını yerle bir etmek ve din-dışı fikir sistemlerini çökertmek, müminlerin tesanütlerini arttıracak faaliyetlerde bulunmak gibi daha yüzlerce faydalı çalışma sayılabilir. İşte bir mümin, ömrünü bunlara benzer hayır işleriyle geçirirken, amelleriyle Rabbinin rızasını ve hoşnutluğunu arar. İşlediği salih ameller, Allah'a yakınlaşmak ve cenneti kazanmak için dua hükmündedir.
Ancak asıl önemli olan noktalardan biri de hizmette gösterilen irade ve istikrardır. Büyük düşünen ve büyük hedefleri olan, kendisi için ahirette cenneti, dünyada takvayı, devleti ve milleti için de en yüksek seviyeyi dileyen her müslüman, hizmette daim olmalı, her gün artan çalışma temposuyla geceli gündüzlü amel işlemelidir. Böylelerinin davranışlarının takdire şayan olduğunu Cenab-ı Allah şu şekilde bildirmiştir:
"Kim de ahireti ister ve bir mü'min olarak ciddi bir çaba göstererek ona çalışırsa, işte böylelerinin çabası şükre şayandır." (Araf Suresi, 19)
Hizmette gösterdiği iradeyi ibadetlerinde ve ahlakında da gösteren mümin, Allah'ın emrettiği ve üzerine farz kıldığı her ibadette son derece kararlı olur. Nitekim "Göklerin, yerin ve her ikisi arasındakilerin Rabbidir; şu halde O'na ibadet et ve O'na ibadette kararlı ol. Hiç O'nun adaşı olan birini biliyor musun?" (Meryem, 65) ayetinde bildirildiği gibi bu, Allah'ın bir emridir ve mümin Allah'ın emirlerine kayıtsız-şartsız tam bir teslimiyetle teslimdir.
Ahlaken de istikrarlı olan mümin, her şart ve durumda bundan ödün vermez. Gösterdiği sabır, tevekkül, şefkatli ve merhametli tavır günün her saatinde ve her olay karşısında değişmeden ve bozulmadan tecelli eder. Bir an bile tahammülsüz davranışlar sergilemez ve böyle bir hareket yaparak Rabbinin sevgisini ve hoşnutluğunu kaybetmekten korkar.
Görüldüğü gibi, kendiyle ve etrafıyla barışık olan imanlı bir insan, sahip olduğu hizmet anlayışı, güçlü imanı ve kararlılığı sayesinde tam anlamıyla kendisinden hoşnut olunan bir insandır. Tarih boyunca her mümin üzerinde barındırdığı ahlakı ve çalışkanlığıyla içinde yaşadığı topluma hep hayır kazandırmıştır. Peygamberler buna en güzel örneği teşkil ederler. Ve yine peygamberlerin en örnek özelliklerinden biri de, ibadetlerinde, amellerinde ve ahlaklarında en yüksek bir kararlılıkla davranmalarıdır. İnkarcıların, müşriklerin, münafıkların baskılarına rağmen dini büyük kitlelere yaymış olan Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'in gösterdiği azim ve kararlılık, asırlar sonra dahi tüm insanların örnek alıp yetişmeye çalıştıkları üstün bir irade gösterisidir. Diğer peygamberler de mücadeleleri ve ahlaklarındaki kararlılıklarıyla çok güzel birer örnek oluşturmaktadırlar. Hz. Musa (A.S.)'nın Firavun karşısındaki cesur ve azimli yapısı, Hz. Nuh (A.S.)'un kavmine karşı kararlı tebliği, Hz. İbrahim (A.S)'in ateşin karşısında dahi gösterdiği üstün tevekkül, Hz. Eyüp (A.S)'ün hastalığı karşısındaki sabrı, kendilerinden sonraki tüm müslümanlara takvada, sabırda ve kararlılıkta önemli bir yol göstermiştir. Bu yolu takip eden müminler de bu mübarek şahısları kendilerine örnek almışlardır. Kuşkusuz Bediüzzaman da Allah'ın peygamberlerinin örnek yolunu izleyen üstün ahlaklı insanlardan biridir. Sabır ve kararlılık timsali olan Üstadın şu sözleri onun yüksek şahsiyetini bizlere göstermektedir:
"Yüzer milyon başların feda oldukları bir kudsi hakikate başımız dahi feda olsun! Dünyayı başımıza ateş yapsanız, hakikat-i Kur'aniyeye feda olan başlar, zındıkaya teslim-i silah etmeyecek ve vazife-i kudsiyesinden vazgeçmeyecektir inşaallah." (Lemalar, sf.250)
Görülüyor ki, irade ve azim ile üstünden gelinemeyecek hiçbir iş yoktur. İman eden, hür düşünen, irade sahibi her insanın önü açıktır. Takvada, imanda ve ibadette gereken iradeyi gösteren her kişi, kendinden öncekiler gibi hayırlı bir yaşam sürüp, ardında şerefli bir isim bırakabilme ve Rabbinin sonsuz nimetine kavuşabilme imkanına sahiptir.
Kuran Ahlakı Kategorisi -Dergi Yazıları-
- "TABİYYUN" HASTALIĞI
- BAŞÖRTÜSÜNE YANLIŞ ANLAMLAR VERİLMEMELİ
- BEDDİUZZAMAN'I YAKINDAN TANIMAK
- BEDDİUZZAMAN'IN MÜMİNLERE VASİYETİ; ÜMİTVAR OLUNUZ...
- BEDİÜZZAMAN'DAN GERÇEK MERHAMET ÜZERİNE BİR DERS
- BEDİÜZZAMAN'IN AİLEYE VE EĞİTİME VERDİĞİ ÖNEM
- GÜÇLÜ BİR İRADENİN ÖNEMİ
- HAYATININ HER ANIYLA MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖRNEK BİR İNSAN: BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ
- HZ. MUHAMMED'İN (SAV) GÜZEL AHLAKI İNSANLAR İÇİN EN GÜZEL ÖRNEKTİR
- İMAN EDEN İNSAN ÖFKEDEN SAKINIR
- İNSANLARDAKİ MANEVİ BOŞLUĞUN ALTINDA YATAN GERÇEK NEDEN
- KIYMETTAR BİR İBADET: TEFEKKÜR
- MANEVİ BOŞLUK İNSANI ÇOK BÜYÜK BİR YIKIMA SÜRÜKLER
- MÜBAREK RAMAZAN AYI VE DUANIN ÖNEMİ
- MÜMİN ERKEKLER VE MÜMİN KADINLAR BİRBİRLERİNİN VELİLERİDİR
- MÜMİNLERİN DEĞERLİ BİR REHBERİ: SÜNNET-İ SENİYE
- MÜMİNLERİN ÜSTÜN AHLAKI
- O, BİR "SİRAC-I HAKİKAT" (HAKİKAT NURU)DUR
- RAMAZAN AYININ VE ORUCUN HİKMETLERİ
- SONBAHARIN HİKMETLERİ ÜZERİNE
- YÜKSEK AHLAKİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKAN GENÇ NESİL BİR ÜLKENİN GELECEĞİNİN TEMİNATIDIR
- ZAHİRİ MUSİBETLER ALTINDA ÇOK TATLI NETİCELER VAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder