KURAN İÇİNDE BİNLER KURAN BULUNUR Kİ, HER BİR FEYZ SAHİBİNE BİRİSİNİ VERİR
Kuran bütün insanlığa yaratılış amaçlarını, Allah'a karşı kulluk görevlerini, ölümden sonraki yaşamları ile ilgili bilgileri bildiren, insanların sinelerine şifa, öğüt ve rahmet olarak sonsuz hüküm ve hikmet sahibi olan Allah tarafından indirilmiş ilahi kitaptır.
Elbette ki Allah'ın sonsuz hikmet sahibi olması O'nun indirdiği Kuran'ın sözlerinde de açıkça tecelli etmektedir. Yaklaşık1400 yıl önce indirilmiş olmasına rağmen tüm zamanlara ve her topluma hitap etmesi, ayetlerin okuyanların kalplerinde huşu meydana getirip imanlarının artmasına vesile olması, vicdanlarını harekete geçirmesi, insanları karanlıklardan nurlara çıkartıyor olması Kuran'ın bu üstünlüğünün alametlerindendir. Kuran dünya üzerindeki her türlü soruna en temel ve en kesin çözümleri sunmaktadır. İnsanların ihtiyaçlarına, problemlerine, merak ettiklerine ve vesveselerine tam bir cevap niteliği taşımaktadır. Kuran'da evrenin ve insanın yaratılışı ile ilgili bilgiler, ibretler, kıssalar Allah'ın sonsuz hikmetinin ve aklının tecellileri olarak insanlara bildirilmektedir.
Hiçbir insan, yaratılmış hiçbir varlık, üstelik bunlar bir araya gelseler ve birbirleri ile yardımlaşsalar dahi Kuran'ın bir benzerini dahi meydana getiremezler. (İsra Suresi, 88-89)
Bediüzzaman "ehl-i şuura imamdır, cin ve inse mürşiddir, ehl-i kemale rehberdir, ehl-i hakikate muallimdir..." sözleriyle Kuran'ın insanlara yol gösterici olma özelliğini vurgulamıştır.
Kuran'ın hikmetli oluşunun bir diğer önemli delili de her şeyi en mükemmel, eksiksiz ve özlü bir şekilde açıklıyor olmasıdır. Allah Kuran'ın sözlerini ilk günkü hali ile kıyamet gününe kadar koruyacağını, hiçbir insanın ve varlığın onun özünü ve hikmetini bozamayacağını, batılın onun önünden de ardından da yetişemeyeceğini bildirmiştir. (Fussilet Suresi, 42)
İnkarcıların inkarlarına sebep olarak verdikleri her misale Kuran'da hikmetli bir karşılık vardır ki bu da sayısız hikmetlerinden yalnızca birisidir. Bu nedenledir ki Kuran tüm insanlığa bir belağdır, yani bir duyuru ve tebliğdir.
Kuran benzersizdir, her kelimesinde ve harfinde bir hikmet vardır. Çünkü Allah'ın sonsuz aklı ve sınırsız hikmeti tecelli etmektedir. Nitekim Kuran'ı okuyan müminlerin kalplerinde her zaman bir şevk ve coşku meydana gelmesi, kalplerinin yatışması, derilerinin yumuşaması, imanlarının pekişmesi, Allah'a olan sevgi ve korkularının daha da artması hep Kuran'ın bu hikmetli özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kıymetli İslam büyüklerimizden Bediüzzaman Kuran'ın bu özelliği için; "Her bir Kuran harfi, bir hakaik hükmüne geçer; bazen bir tek harf, bir sahife kadar hakikatleri ders verir." demiştir.
Bediüzzaman Hazretleri Kuran'ın pek çok mucizevi ve hikmetli yönünün bulunduğunu, Kuran'ı okuyan kimselerin bu gözle incelemeleri gerektiğini bir diğer sözünde şöyle belirtmektedir;
"Yani: "Sahife-i âlemin geniş boyutlarında Nakkaş-ı Ezelî'nin yazdığı silsile-i hâdisatın satırlarına hikmet nazarıyla bak ve fikr-i hakikatle sarıl. Tâ ki mele-i a'lâdan uzanan şu selasil-i resail, seni a'lâ-yı illiyyîn-i tevhide çıkarsın." Şu kitabın heyet-i mecmuasında öyle parlak bir nizam var ki, nezzamı güneş gibi içinde tecelli ediyor. Her kelimesi, her harfi birer mu'cize-i kudret olan bu kitab-ı kâinatın te'lifinde öyle bir i'caz var ki, bütün esbab-ı tabiiye, farz-ı muhal olarak muktedir birer fâil-i muhtar olsalar, yine kemal-i acz ile o i'caza karşı secde edeceklerdir." (Mesneviye-i Nuriye, sf. 247)
Bununla birlikte Kuran'ın ayetlerinden iç içe geçmiş anlamlar vardır. Yani bir ayet çok çeşitli manaları ve hikmetleri içermektedir. Ancak insanın Kuran'ın bu hikmetlerini anlayabilmesi için Allah'ı ve O'nun sözlerini derin düşünmesi gerekir. Çünkü Allah Kuran'da yeryüzünde onun hikmetlerini kavramayacak bir topluluğun bulunacağını da bildirmektedir. Bu kişiler Kuran ayetlerini samimi ve ihlasla, vicdanlarını kullanarak okumadıklarından elbette ki gerçeklerden, hikmetlerden ve nurlardan perdelenerek yoksun tutulurlar. Bir başka ayette de Kuran okunduğu zaman ahirete inananlar ile böyle kişilerin arasına görünmez bir perde çekildiğinden bahsedilir. (İsra Suresi, 45) Çünkü Allah'ın sözlerine ve dine karşı samimi yaklaşmadıkları, hatta art niyetli, kuşkucu, önyargılı bir bakış açısı içerisinde olduklarından her sözü olumsuz ve ters görmek isterler. Kuran'daki üstün, etkileyici ve hikmetli anlatımı görmezlikten gelmeye çalışırlar. Bu nedenle de Kuran'daki hikmetlerden ve nurdan faydalanamazlar. Allah'ın hikmetle verdiği ve samimi bir insanın kolaylıkla anlayabileceği örneklere karşı; "Allah bu örnekle ne demek istedi" derler. Son derece açık ve anlaşılır olmasına rağmen kastedileni bir türlü anlayamazlar. Said Nursi şu sözü ile inkarcıların bu bakış açısını şöyle vurgulamaktadır:
"Alçak nefis tarafından her şeyi karanlıklı gösteren küfür zulmetiyle temsilât-ı Kur'aniyeye bakan olursa; tabiî o temsilâtın hikmetini anlayamaz, evhama kapılır. Kalbindeki marazın yardımıyla, her vehim onun nazarında bir dev kesilir, tarîk-i hakkı kaybeder, tereddütlere maruz kalır. Sonra istifhama, yani sorup sual etmeye başlar; içinden çıkamaz, en nihayet iş inkâra dayanır, inkârın içinde kalır." (İşaret-ül İcaz, sf. 162)
Buna karşılık müminler ise Allah'a karşı derin ve içten bir bağlılık duyarlar. Güçleri yettiği kadar O'ndan korkup sakınırlar. Allah'ın yarattığı her şeye hikmet gözü ile bakarlar. O'nun ayetlerini her şeyde görmeye çalışırlar, ayetler üzerinde derin düşünürler. Kuran'da da bildirildiği üzere "Allah anıldığı zaman yürekleri ürperir. O'nun ayetleri okunduğunda imanlarını arttırır ve yalnızca Rablerine tevekkül ederler." (Enfal Suresi, 2) Allah da, iman ve samimiyetlerine bir mükafat olarak onlara akıl, basiret ve feraset nasip eder. Bu vesile ile Allah'ın dilediği kadarı ile, ayetlerdeki katlanmış manaları, verdiği mesajları kolaylıkla anlayabilirler. Allah'ın bildirdiklerinden en hayırlı ve en hikmetli sonuçları çıkarabilirler.
Kuran Ahlakı Kategorisi -Dergi Yazıları-
- "TABİYYUN" HASTALIĞI
- BAŞÖRTÜSÜNE YANLIŞ ANLAMLAR VERİLMEMELİ
- BEDDİUZZAMAN'I YAKINDAN TANIMAK
- BEDDİUZZAMAN'IN MÜMİNLERE VASİYETİ; ÜMİTVAR OLUNUZ...
- BEDİÜZZAMAN'DAN GERÇEK MERHAMET ÜZERİNE BİR DERS
- BEDİÜZZAMAN'IN AİLEYE VE EĞİTİME VERDİĞİ ÖNEM
- GÜÇLÜ BİR İRADENİN ÖNEMİ
- HAYATININ HER ANIYLA MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖRNEK BİR İNSAN: BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ
- HZ. MUHAMMED'İN (SAV) GÜZEL AHLAKI İNSANLAR İÇİN EN GÜZEL ÖRNEKTİR
- İMAN EDEN İNSAN ÖFKEDEN SAKINIR
- İNSANLARDAKİ MANEVİ BOŞLUĞUN ALTINDA YATAN GERÇEK NEDEN
- KIYMETTAR BİR İBADET: TEFEKKÜR
- MANEVİ BOŞLUK İNSANI ÇOK BÜYÜK BİR YIKIMA SÜRÜKLER
- MÜBAREK RAMAZAN AYI VE DUANIN ÖNEMİ
- MÜMİN ERKEKLER VE MÜMİN KADINLAR BİRBİRLERİNİN VELİLERİDİR
- MÜMİNLERİN DEĞERLİ BİR REHBERİ: SÜNNET-İ SENİYE
- MÜMİNLERİN ÜSTÜN AHLAKI
- O, BİR "SİRAC-I HAKİKAT" (HAKİKAT NURU)DUR
- RAMAZAN AYININ VE ORUCUN HİKMETLERİ
- SONBAHARIN HİKMETLERİ ÜZERİNE
- YÜKSEK AHLAKİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKAN GENÇ NESİL BİR ÜLKENİN GELECEĞİNİN TEMİNATIDIR
- ZAHİRİ MUSİBETLER ALTINDA ÇOK TATLI NETİCELER VAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder