DUA BİR İBADETTİR - 1
Rahman ve Rahim olan Allah, "Bana dua edin, size icabet edeyim" ayetiyle insanları dua etmeye çağırır. Allah'ın çağrısı insanlar için büyük bir rahmet ve büyük bir nimettir. Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Allah'ın insanlara dua gibi önemli bir rahmeti lütfetmesinin insanlar için önemini şöyle açıklar:
Duanın en güzel, en latif, en leziz, en hazır meyvesi, neticesi şudur ki: Dua eden adam bilir ki, birisi var ki onun sesini dinler; derdine derman yetiştirir; ona merhamet eder; O'nun Kudret Eli herşeye yetişir. Bu büyük dünya hanında o yalnız değil, bir Kerim Zat var; ona bakar, ünsiyet eder. Hem onun hadsiz ihtiyacatını yerine getirebilir ve onun hadsiz düşmanlarını defedebilir bir Zatın huzurunda kendini tasavvur ederek, bir ferah, bir inşirah duyup, dünya kadar ağır bir yükü üzerinden atıp "Elhamdülillahi Rabbi'l-alemin"der." (Mektubat, s.328-329)
İnsan gibi aciz ve muhtaç bir varlığın, sonsuz güç sahibi, yerin, göğün ve ikisinin arasındaki herşeyin Rabbi olan Allah'tan istekte bulunabilmesi ve Allah'ın mutlaka isteklere cevap vereceğini bildirmesi, Cenab-ı Allah'ın insan üzerindeki merhametinin ve şefkatinin bir tecellisidir.
Allah, Kur'an'da duayla ilgili bir çok ayet bildirmiştir. Duanın insanlar için önemi, duanın nasıl olması gerektiği, kabul edilen dualar, peygamberlerin nasıl dua ettikleri, bir çok ayetle bizlere açıklanmıştır. Rabbimiz'in bizlere verdiği bu nimeti ve önemli ibadeti eksiksizce ve en güzel şekilde yerine getirmek için dua ile ilgili Kuran ayetleri rehber olacaktır.
Duanın insanlar için önemi...
"De ki: "Sizin duanız olmasaydı Rabbim size değer verir miydi?" (Furkan Suresi, 77)
Dua bir insanın Allah'ın varlığına olan imanını, Allah'ın gücüne olan güvenini, Allah'ın dualarına icabet edeceğine olan inancını, Allah'a olan sevgisini ve yakınlığını gösteren çok önemli bir ibadettir. Bu nedenle Allah duayı insanın değerini ifade eden manevi bir özellik olarak tanımlar.
Korkarak ve umarak dua etmek..
"O'na korkarak ve umut taşıyarak dua edin. Doğrusu Allah'ın rahmeti iyilik yapanlara pek yakındır." (Araf Suresi, 56)
Allah kullarının kendisine korkarak ve umut taşıyarak dua etmelerini ister. Her insan ahirette çekileceği hesaptan dolayı korku ve umut içinde olmalıdır. Hesap gününde kendisi ile ilgili kararı duymadıkça hiç bir insan cenneti kazandığından emin olamaz. Ancak cenneti kazanmayı şiddetle umut edebilir.
İşte müminler dua ederken bu inançla dua ederler. Hem Allah'ın azabından korkarak hem de Allah'ın dualarını kabul edeceğini umarak ve Allah'ın şefkatine sığınarak.
Allah'a en güzel isimlerle dua etmek..
"İsimlerin en güzeli Allah'ındır. Öyleyse O'na bunlarla dua edin. O'nun isimlerinde 'aykırılığa (ve inkara) sapanları' bırakın. Yapmakta oldukları dolayısıyla yakında cezalandırılacaklardır." (Araf Suresi, 180)
Allah'ın dua için insanlara gösterdiği diğer bir yol, Allah'a isimleriyle dua etmektir. Örneğin Allah'tan şifa dilerken Allah'ın "Şafi" ismiyle, bağışlanma dilerken Afüvv ismiyle, mülk isterken Malik-ül Mülk ismiyle, yardım dilerken Nasr ismiyle Rabbimiz'i zikredebiliriz.
Yalvara yalvara için için dua....
"Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin. Şüphesiz O, haddi aşanları sevmez." (Araf Suresi, 55)
Allah duanın "yalvara yalvara ve için için" olmasını bildirir. Çünkü insan ancak samimi olarak ihtiyacını hissettiği ve şiddetle arzu ettiği bir konuda yalvarır. Yani yalvarmak bir insanın o konuyla ilgili samimiyetini gösteren en açık delillerden bir tanesidir. Allah, kullarından böyle bir samimiyetle dua etmelerini istemektedir.
Yalvarmak ve için için dua etmek müminlerin fıtratında olan bir arzudur. İmanlı bir insan büyük bir sevgiyle bağlı olduğu Allah'a yakınlaşabilmek için kalbinde şiddetli bir istek duyar. Allah'ın sevgisine, merhametine, rızasına ve cennetine kendisini muhtaç hisseder.
Hayra ve şerre dua...
"İnsan hayra dua ettiği gibi, şerre de dua etmektedir. İnsan, pek acelecidir." (İsra Suresi, 11)
İnsanlar kimi zaman kendileri için şer olacak bir konu için de bilmeden dua edebilirler. Kendilerine fayda getireceğini düşünerek istedikleri bir çok şey onların ahireti için hayırlı olmayabilir. Herşeyin en doğrusu bilen Allah'tır. Bu nedenle Allah'tan bir şeyi isterken hep en hayırlısını Allah'ın bileceğini düşünerek dua etmek gerekir.
Meleklerin duası...
"O'dur ki, sizi karanlıklardan nura çıkarmak için size rahmet etmekte; melekleri de (size dua etmektedir). O, mü'minleri çok esirgeyicidir." (Ahzap Suresi, 43)
Allah, bu ayetiyle, meleklerin müminler için dua etmekte olduklarını haber verir.
Arkadan gelecek olan nesil için yapılan dua…
Kuran'da peygamberlerin gelecek nesiller için ettikleri duadan örnek verilir. Hz. Zekeriya "Orada Zekeriya Rabbine dua etti: "Rabbim, bana katından tertemiz bir soy armağan et. Doğrusu Sen, duaları işitensin" (Ali İmran Suresi, 38) diyerek Allah'tan temiz bir soy istemiştir.
Kuran Ahlakı Kategorisi -Dergi Yazıları-
- "TABİYYUN" HASTALIĞI
- BAŞÖRTÜSÜNE YANLIŞ ANLAMLAR VERİLMEMELİ
- BEDDİUZZAMAN'I YAKINDAN TANIMAK
- BEDDİUZZAMAN'IN MÜMİNLERE VASİYETİ; ÜMİTVAR OLUNUZ...
- BEDİÜZZAMAN'DAN GERÇEK MERHAMET ÜZERİNE BİR DERS
- BEDİÜZZAMAN'IN AİLEYE VE EĞİTİME VERDİĞİ ÖNEM
- GÜÇLÜ BİR İRADENİN ÖNEMİ
- HAYATININ HER ANIYLA MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖRNEK BİR İNSAN: BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ
- HZ. MUHAMMED'İN (SAV) GÜZEL AHLAKI İNSANLAR İÇİN EN GÜZEL ÖRNEKTİR
- İMAN EDEN İNSAN ÖFKEDEN SAKINIR
- İNSANLARDAKİ MANEVİ BOŞLUĞUN ALTINDA YATAN GERÇEK NEDEN
- KIYMETTAR BİR İBADET: TEFEKKÜR
- MANEVİ BOŞLUK İNSANI ÇOK BÜYÜK BİR YIKIMA SÜRÜKLER
- MÜBAREK RAMAZAN AYI VE DUANIN ÖNEMİ
- MÜMİN ERKEKLER VE MÜMİN KADINLAR BİRBİRLERİNİN VELİLERİDİR
- MÜMİNLERİN DEĞERLİ BİR REHBERİ: SÜNNET-İ SENİYE
- MÜMİNLERİN ÜSTÜN AHLAKI
- O, BİR "SİRAC-I HAKİKAT" (HAKİKAT NURU)DUR
- RAMAZAN AYININ VE ORUCUN HİKMETLERİ
- SONBAHARIN HİKMETLERİ ÜZERİNE
- YÜKSEK AHLAKİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKAN GENÇ NESİL BİR ÜLKENİN GELECEĞİNİN TEMİNATIDIR
- ZAHİRİ MUSİBETLER ALTINDA ÇOK TATLI NETİCELER VAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder